Spalnice, še posebej tiste, ki so manjše (nahajajo se v mansardnih prostorih in blokovskih stanovanjih), pogosto s seboj prinašajo težavo, ker vanje težko shranimo pohištvo, ki običajno v spalnico tudi sodi (zakonska postelja, nočni omarici, garderobna omara, drugo,…). Zato v tem članku opisujemo nekaj nasvetov za izkoristek prostora v majhni spalnici.

V majhno spalnico lahko namesto klasične zakonske postelje, postavite dvižno posteljo, s katero pa boste pridobili prostor za pospravljanje pod samo posteljo. Na ta način vam ne bo potrebno v majhni spalni prostor postavljati večje garderobne omare, saj prostor pod posteljo pogosto zadošča, da vanj pospravimo vso posteljnino in pa tudi garderobo.

Izkoristek prostora v majhni spalnici
Izkoriščen prostor s poševnimi omarami v mansardnih spalnicah.

Druga možnost glede zakonske postelje v manjših spalnicah je, da si omislimo posteljo, ki se čez dan dvigne v omaro. Na ta način imamo v spalnici majhen prostor čez dan dostopen in prostoren, čez noč pa samo podremo posteljo in že imamo ležišče. Ob tem je treba vedeti, da današnji modeli takšnih postelj za spalnice, omogočajo, da posteljnina na postelji ostane tudi, ko imamo posteljo dvignjeno v raven položaj.

Tretja, verjetno najpogostejša možnost za izkoristek prostora v majhni spalnici pa je, da si namesto klasične garderobne omare za dve osebi, omislimo vgradno omaro, prilagojeno zidnim in stropnim stranicam naše spalnice.

S takšno vgradno omaro, izdelano od enega do drugega zidu ter od tal do stropa, bo naš prostor v spalnici v celoti izkoriščen, saj med zidnimi stenami in omaro, ne bo ostajalo nič centimetrov prostora, ki ga tako ali tako v spalnici ne moremo uporabiti.

Z vgradno omaro bomo v spalnici prihranili prostor še posebej, če si jo bomo dali narediti z drsnimi vrati, za kar se odloči večina lastnikov garderobnih omar majhnih spalnic. Na fotografiji je sicer prikazan primer, kjer so na vgradno omaro nameščena vrata s klasičnim odpiranjem. Namesto klasičnih vrat (katera se lahko opremijo tudi s praktičnim ogledalom*), se lahko za zapiranje vgradne omare namesti tudi lesena ali pa steklena drsna vrata

Vgradne omare so primerne še posebej za majhne spalnice v mansardnih prostorih, saj z njimi lahko v celoti tudi izkoristimo prostor pod poševnimi stropi mansard. V te predele preprosto vgradimo stropom prilagojene omare, ki jih po njihovi globini, v celoti uporabimo do zidnih sten in na ta način izkoristimo majhen in nizek prostor v spalnici.

Največ primerov vgradnih omar, tako za majhne mansardne spalnice, kot velike spalnice, boste našli na spletni strani www.vgradneomare.eu, kjer je predstavljeno ogromno že, po meri, izdelanih garderobnih omar za spalnice in tudi druge prostore (garderobne omare za otroške sobe, mansarde, hodnike in predsobe, idr…)

Izkoristek prostora v majhni spalnici je optimalen lahko tudi, če si damo v zakonsko posteljo, namesto klasičnih nočnih omaric, vgraditi takšne nočne omarice, ki se lahko tekom njihove neuporabe, vgradijo in zapeljejo v sam posteljni okvir, v času uporabe pa jih imamo raztegnjene klasično ob posteljnem okvirju.

Na ta način prihranimo majhen prostor, ki se pogosto znajde med steno in stranskima stranicama postelje.

Izkoristek prostora v majhni spalnici, v kateri prve dni, preživlja tudi novorojenček oz. dojenček

Odgovarja: trgovina z otroškimi in nosečniškimi oblačili Bambini

Pogosto je vprašanje izkoristka prostora, v majhnih spalnicah, povezano tudi s tem, da je celotno stanovanje (predvsem mladih družinic) majhno, ponekod pa stanovanja mladih in na novo nastajajočih družinic, sploh nimajo ločenih otroških sobic in podobno.

Še posebej, ko gre za prihod novega družinskega člana, dojenčka k hiši, pa vsi starši (tudi tisti, ki sicer imajo na voljo ločene otroške sobice, kot tisti, ki imajo na volje le majhno spalnico), želijo dojenčka v svoji bližini, torej v spalnici.

V primeru optimalne in praktične razporeditve majhne spalnice, ki “mora” gostiti prve mesece, še dojenčka, je smiselno, da najprej v majhni spalnici najdemo dovolj prostora, za ločeno ležišče (ob zakonski postelji), hkrati pa v bližini (če prostor omogoča), še nekaj prostora za osnovne pripomočke za dojenčka ter osnovna otroška oz. dojenčkova oblačila. 

Sezonska otroška oblačila, že lahko pospravimo v katerikoli drug prostor, osnovno otroško garderobo za novorojenčka, pa lahko vmajhni spalnici tudi zložimo na polico, nad ležiščem. Ali pa tudi pod zibelko (kjer sicer oblačil ne odložimo direktno na tla spalnice, temveč na tla, pred oblačili, odložimo odlagalno ploskev).

Priporočamo še:

Video – space saving furniture ideas (angl.)