Tradicionalne barve za lase so narejene iz škodljivih kemikalij, ki se nanesejo neposredno na lasišče vsakič, ko barvate lase doma ali v frizerskem salonu. Kemične sestavine v barvah za lase so še posebej problematične v frizerskih salonih, kjer so frizerji in stilisti večkrat na dan izpostavljeni sestavinam, ki so potencialno škodljive.

Ko kupujete barvo za lase, morajo biti sestavine navedene na etiketi. Ali vse navedene sestavine poznate je že povsem druga zgodba, saj so lahko zapletene in jih je težko razbrati. Povsem drugače pa je s sestavinami v barvah za lase, ki jih uporablja vaš frizer. Namreč pogosto niti v frizerskem salonu ne vejo s čim imajo opravka.

Kemične sestavine v barvah za lase in skrb za zdravje

Da bi dosegli čim bolj obstojno barvo, barve za lase delujejo s sistemom amonijaka (ali etanolaminov v primeru nekaterih izdelkov brez amoniaka), vodikovega peroksida in p-fenilendiamina. Amonjiak ločuje plasti beljakovin las, tako da lahko barva dostopa do lasne gredi. Nato vodikov peroksid beli lase in pomaga p-fenilendiaminu, enemu od glavnih barvil, da obstane in obarva vaše lase.

Te najbolj pogoste kemikalije za barvanje las so povezane z negativnimi vplivi na zdravje. Amonijak draži dihala in je še posebej problematičen pri ljudeh, ki imajo astmo. Amonijak je moteč za endokrini sistem in je obstojen v okolju, kar pomeni, da se ne razgradi. P-fenilendiamin je povezan s prirojenimi napakami, draženjem kože, toksičnostjo jeter in krvi ter alergijsko reakcijo. V Evropski Uniji je njegova uporaba od leta 2020 dalje prepovedana.

P-fenilendiamin je ena izmed mnogih barv premogovega katrana, ki izvirajo iz nafte. Barvila za premogov katran so povezana s številnimi vplivi na zdravje, kot so poškodbe oči in alergijske reakcije. Sami premogov katrani so povezani z več oblikami raka in ugotovljeno je, da nekatera barvila premogovega katrana povzročajo raka pri živalih.

Številna barvila lahko vsebujejo tudi toluen, dobro uveljavljeni nevrotoksin, povezan s prirojenimi napakami, izgubo ploda med nosečnostjo in alergijskimi reakcijami. Vsebujejo lahko tudi resorcinol, kemikalijo, povezano z endokrinimi motnjami, kar pomeni, da vpliva na normalno hormonsko delovanje in signalizacijo našega telesa. Svinčev acetat, druga pogosta sestavina, je povezan z nevrotoksičnostjo. Običajna barvila lahko vsebujejo številne druge škodljive kemikalije, kot so DMDM hidantoin, metilizotiazolinon in umetne dišave.

V neki študiji, v kateri je sodelovalo več kot 25.000 žensk, je pokazala, da je bila uporaba barv za lase povezana s povečano pojavnostjo raka dojke. Zaradi težav s preglednostjo sestavin v izdelkih, ki se uporabljajo v frizerskih salonih, je pogosto težko vedeti, čemu bi lahko bili izpostavljeni. Brez teh informacij je nemogoče vedeti, kako lahko te sestavine vplivajo na zdravje.

Kemične sestavine v barvah za lase  [Kako se jim izogniti]

Najbolj zanesljiv nasvet, da kemične sestavine v barvah za lase za vselej zamenjate je, da kemične izdelke zamenjajo naravne barve za lase.

Kemične sestavine v barvah za lase naj zamenjajo organske, naravne sestavine

Na slovenskem tržišču so še posebej priljubljene in kvalitetne 100% naravne barve za lase podjetja Etnobotanika. Izdelke lahko najdete na spletni strani BioKatka.si, kjer v kategoriji naravne kozmetike najdete izdelke kot je Indigo barva za lase z modrim pigmentom.

Preberete si lahko tudi zapis o 5 načinih naravnega barvanja las brez kemikalij. Tako boste izvedeli, da imajo barve na organski osnovi prav tako lepe odtenke, hkrati pa z njihovo uporabo skrbite za svoje zdravje tudi na dolgi rok.

Nenazadnje lahko v frizerski salon prinesite svojo barvo. Če želite natančnost salonskega barvanja, vendar želite uporabiti svojo barvo, vprašajte svojega frizerja in uporabita izdelke kot je barva Amla ali pa Kana za lase.

Če nočete uporabiti naravnih barv za lase lahko pri nanašanju kemičnih barvil uporabite rokavice in zaščitite svojo kožo na rokah. Dihala lahko varujete tako, da barvo nanašate  v dobro prezračevanem prostoru.

Barvanje las nekaterim ljudem pomeni povečanje samopodobe, spet drugim je to pridih mladosti ali nov začetek. Kakorkoli že, barve ne bi smele škodovati vašemu zdravju. Barve za lase so bile vedno napolnjene z močnimi kemikalijami in toksini, vendar do nedavnega večina od nas ni vedela dovolj o njihovih negativnih učinkih na kožo in dihala. A časi se spreminjajo. Izbira organskih, ekoloških izdelkov v zadnjem desetletju je v razcvetu zaradi širokega zavedanja o tem, da ni vseeno kaj si nadenete in zaužijete.

Posebej pri negi las naj bi se trg naravnih in organsko pridobljenih izdelkov do leta 2023 še povečal.

Izdelajte si barve za lase doma

Kana za lase - Kemične sestavine v barvah za lase so škodljive
Kana za lase vam je na voljo v spletni trgovini BioKatka

Ponujamo vam nekaj idej, kako si lahko sami naredite barvo, po kateri hrepenite, naravno in poceni in ki bo ohranila zdravje las. Ti domači triki so ojačevalci barv, zato niso tako obstojni kot kemična barvila. Če vključite nego las v svojo tedensko rutino samooskrbe, bo to čudovit način, da svojemu telesu pokažete nekaj naravne ljubezni.

Rdeča pesa in korenje (sok)

Kot bi lahko domnevali, temno rdeča in oranžna barva delujeta tako, da vam dajejo naravne in briljantno rdeče lase.

Kurkuma

Če ste s kurkumo že kdaj kuhali ali delali, veste, da se lahko z njo živo zlato rumeno obarva skoraj vse. To velja tudi za vaše lase.

Limonin sok

Limonin sok je brezčasen trik za naravne sončno beljene lase. Če ste rjavolaska, ki je bila vedno radovedna, ali se blondinke res bolj zabavajo, velja opozoriti, da vam lahko limonin sok, če imate temno rjave lase, daje medeno barvo, ki ni blond. Zato limonin sok najprej preizkusite na majhnem delu.

Strupene sestavine, na katere je treba paziti

Amonijak in resorcinol

Ti dve kemikaliji sta zelo strupeni in močni. Vašim lasem dajeta močan vonj. Povezani sta bili z draženjem kože in oči ter skrajnimi primeri dihalnih težav, kot so astma in težave z dihanjem. Sčasoma zmanjšajo tudi kakovost vaših las. V najslabšem primeru imate na koncu lase, ki so videti kot čarovniške lesene metle.

Parafenilendiamin (PPD) in para-toluenediamin (PTD)

Ti dve dolgi, težko izgovorljivi kemikaliji sta derivati nafte. Zelo hitro dražita občutljive tipe kože in povzročajo hude alergijske reakcije. Povezani sta celo z rakom mehurja, pljuči, ledvicami in motnjami živčnega sistema. Vse štiri zelo pogoste kemikalije lahko dvignejo raven pH vaših las daleč preko njihovega običajnega ravnovesja. Prav tako razgradijo beljakovine v vaših laseh in odvajajo vlago, tako da imate zelo suhe in lomljive lase.

Perzulfati

Perfelfati so natrijev, kalijev in amonijev sulfat, ki so varni za občasno uporabo, pod pogojem, da se koža, ki pride v stik z njo, po uporabi temeljito spere.

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid je najbolj znan po svoji uporabi v belilu za lase. Kemikalija je na Japonskem dejansko prepovedana in v Kanadi omejena zaradi ugotovitev, ki kažejo, da lahko poškoduje DNA, ki vodi do raka.

Svinec acetat

Svinec acetat se uporablja za postopno zatemnitev las in je dobro znan po svojih škodljivih učinkih na možgane in živčni sistem ter celo povečevanju ravni svinca v telesu. Kemikalija je v Kanadi in Evropi prepovedana, v Kaliforniji pa velja za rakotvorno snov.

Zaključek

Kemične sestavine v barvah za lase so potencialno zdravju izredno škodljive. Če želite svojemu zdravju in lasem najboljše, je morda čas da pričnete uporabljati organske naravne barve za lase ali pa si poizkusite svoje naravno barvilo pripraviti kar doma. Tradicionalna kozmetika se bo morala umakniti naravni kozmetiki.