Vsi vemo, da se telesna sposobnost ljudi v zrelih letih zmanjšuje in temu primerno pride do sprememb tudi v očeh in vidu. A ni treba, da te spremembe vplivajo na kakovost vašega življenja. Če boste vedeli, kaj lahko pričakujete in kdaj poiskati zdravniško pomoč, boste uspeli obvarovati vaš vid. Po 60. letu starosti je namreč izjemnega pomena, da se zavedate nevarnosti, ki prežijo na vaš vid, saj lahko povzročijo tudi slepoto.

Marsikatera očesna bolezen v zgodnjem stadiju sploh nima simptomov. Bolezni se lahko razvijejo neopazno, brez bolečin. Spremembe na vidu opazite šele, ko je bolezen že precej napredovala. A če ustrezno prilagodite življenjski slog in redno hodite na očesne preglede, bo zgodnje odkritje težav z očmi precej izboljšajo vaše možnosti za ugoden razplet bolezni. Oči bodo ostale v dobri formi tudi, ko se boste starali.

Morda ne veste, da lahko bolezni, ki prizadenejo druge organe in dele telesa, vplivajo tudi na vaš vid. Sladkorni bolniki in tisti z visokim krvnim tlakom ter ljudje, ki jemljejo določena zdravila, lahko zaradi tega razvijejo težave z očmi. Ravno zato so redni očesni pregledi v zrelih letih ključnega pomena. Priporočamo, da vam specialist oči pregleda enkrat na leto, da boste vedno na tekočem s stanjem svojih oči.

Kakšne težave z očmi lahko pričakujete v zrelih letih?

Starostna daljnovidnost

Ena prvih sprememb, ki jo povzroči staranje, je starostna daljnovidnost. V štiridesetih letih ljudje opazijo slabovidnost na blizu ali imajo težave z branjem. Gre za izgubo elastičnosti leče in sposobnosti prilagoditve, ki jo je imela leča v mladosti. Leča se ne more dovolj izbočiti in izostriti slike od blizu. To se kaže kot utripajoča in zamegljena slika, ki vodi do utrujenih oči in potrebe po močnejši svetlobi. Če torej nosite očala, boste opazili, da se s starostjo sposobnost izostritve slike postopoma izgublja in dioptrija se zagotovo poveča. Ko leta minevajo, morajo biti očala močnejša, da lahko opravljamo natančna dela od blizu. Poleg tega boste opazili, da boste z leti vedno pogosteje potrebovali pregled pri oftalmologu, saj se vam bo dioptrija hitreje spreminjala.

Siva mrena ali katarakta

Katarakta ali siva mrena je stanje, ki je prav tako povezano s staranjem in se pojavlja zelo pogosto. Raziskave kažejo, da ima skoraj polovica prebivalstva v zrelih letih, starejšega od 65 let, določeno stopnjo katarakte. Ko dosežemo 70 let, postane pojavnost še večja. Na srečo obstaja operacija sive mrene, ki je izjemno učinkovita in varna, in zagotavlja skoraj stoodstotno povrnitev izgubljenega vida. Če opazite spremembe v vidu, npr. zamegljen vid, se nikar ne bojte obiskati oftalmologa in težavo odpraviti v zgodnejši fazi.

Starostna degeneracija makule

Starostna degeneracija makule je eden glavnih vzrokov za slepoto pri odraslih. Poleg starosti pa sta pomembna dejavnika tveganje zagotovo kajenje in genetika. Senilna makularna degeneracija je degenerativna in progresivna bolezen, ki je v razvitem svetu pri ljudeh, starejših od 65 let, glavni vzrok za hudo izgubo vidne funkcije. Makularna degeneracija je bolezen osrednjega dela mrežnice in povzroči izgubo vida v središču vidnega polja. Ta bolezen lahko oteži in onemogoči branje in prepoznavanje obrazov, čeprav preostali periferni vid omogoča druge dnevne aktivnosti.

Pravilna diagnoza se postavi na podlagi anamneze, pregleda očesnega ozadja in najnovejše metode – OCT angiografije. OCT angiografija nam pokaže, za katero vrsto makularne degeneracije gre: suho ali mokro, in nas usmeri k pravi vrsti nadaljnjega zdravljenja. Suha oblika napreduje počasneje in zahteva multivitaminsko terapijo in stalno spremljanje. Mokra oblika je bolj agresivna, kot terapija pa se priporočajo injekcije zdravil v oko.

Napredovanje zlasti suhe oblike bolezni lahko preprečimo z uživanjem veliko antioksidantov, resveratrola, vitamina D in omega-3 maščobnih kislin. Vse našteto dokazano pomaga pri upočasnitvi napredovanja te težke očesne bolezni, ki lahko sčasoma privede do slepote. Na tržišču obstajajo številna prehranska dopolnila za oči, ki vam pri tem lahko pomagajo.

Glavkom

Glavkom je skupina očesnih bolezni, za katere je značilna okvara vidnega živca, ki vodi do redčenja živcev in poškodb celic ganglijske plasti mrežnice. Kaže se kot izguba perifernega vida. Pogosto prizadene obe očesi, ponavadi najprej eno, nato še drugo. Če se glavkom ne zdravi, lahko povzroči popolno slepoto. Glavni dejavnik tveganja je zvišan očesni tlak. Incidenca v zrelih letih je pogostejša in v 80. letih znaša približno 12%. Ljudje z družinsko anamnezo glavkoma, Afroameričani in ljudje v zrelih letih imajo večje tveganje za razvoj bolezni. Glavkom je pogosto neboleč in se ne kaže z očitnimi simptomi, dokler ne pride do znatne izgube stranskega vida. Več o glavkomu najdete npr. na www.mojeoko.si.

Bolezen se zdravi tako, da se poskuša znižati očesni pritisk. Zniža se ga lahko bodisi z kapljicami bodisi z operacijo. Pri zdravljenju glavkoma s kapljicami je treba posebno pozornost nameniti pojavu suhih oči, ki jih bolnik lahko občuti zaradi konzervansov, ki jih protiglavkomske kapljice vsebujejo. Nujno je sočasno zdravljenje z umetnimi solzami.

Suhe oči

Težave s suhimi očmi se pojavljajo pri ljudeh vseh starosti. Povzročijo jih lahko okoljski vplivi, npr. veter, suh in mrzel zrak, dim in onesnaženje, življenjski slog, npr. dolgotrajno delo za računalnikom, pa tudi različne bolezni, npr. Sjogrenov sindrom. Suhe oči pa so pogoste tudi v starosti, ker telo proizvede manj solz. Na udaru so zlasti ženske v menopavzi, kar kaže na to, da na bolezen vplivajo tudi hormoni. Suhe oči se kažejo kot rdečina oči, občutek tujka v očeh, pekoče oči in včasih celo bolečina v očeh. Znajo pomembno vplivati na kakovost življenja, saj so po nekaterih podatkih povezane celo s pojavom glavobolov.

Logična prva pomoč so kapljice proti suhim očem, ki delujejo kot umetne solze in vlažijo oči ter preženejo neprijeten občutek in pekočino. Ključno je, da se se suhim očem nameni ustrezna pozornost. Če težav ne zdravimo, lahko celo pride do poškodb očesne površine.

Ključ do zdravih oči tudi v zrelih letih je …

Zdrava prehrana, zdrave življenjske navade in izogibanje dejavnikom tveganja so najboljša naravna obramba pred izgubo vida in okvaro v starosti. Če ni bistvenih sprememb na očeh, se priporočajo redni pregledi pri oftalmologu enkrat letno. Če se pojavijo nenadne spremembe vida in oči, morate čim prej poiskati oftalmološko pomoč.