zdravilni učinki sivke

Zdravilni učinki sivke so bili poznani že v antiki, kjer je bila sivka cenjena predvsem kot razkužilo in pomirjevalo. Danes je sivka že dobro raziskana in je predvsem v v južni in srednji Evropi, izredno pomembno zdravilno zelišče.

V Franciji je prav gotovo najbolj pomembna zdravilna rastlina, najbolj iskane so zvrsti sivke, ki rastejo v francoski Provansi.

Kateri so najpomembnejši zdravilni učinki sivke?

Za pripravo zeliščnih pripravkov iz sivke, uporabljamo sivkine cvetove. Najbolj pomembne zdravilne učinkovine v cvetovih so eterična olja, kumarini, saponini, čreslovine, herniarin in umbeliferon. V eteričnem olju sivke, se nahaja kafra, cineol, borneol in linalool. Zdravilni pripravki iz sivke so primerni za lajšanje naslednjih zdravstvenih težav:

  • Sivkin čaj sprošča krče in pomaga pri prebavnih težavah. Pospešuje prebavo in hkrati spodbuja izločanje seča in žolča.
  • Sivka pomirja celo telo! Z redno uporabo umirimo možgane in vegetativni živčni sistem.
  • S pomočjo pripravkov iz sivke, lahko znižamo previsok krvni tlak, ter umirimo živčne motnje srca.
  • Sivka pomaga premagovati nespečnost, nemir, potrtost in depresijo. Deluje tudi razkužilno, kar lahko uporabimo za notranjo in zunanjo uporabo.
  • Sivka je izredno učinkovita tudi pri okužbah dihal. V kombinaciji z drugimi zelišči, pripravimo inhalacije, pri težavah s pljuči, pa je učinkovit tudi sivkin čaj.
  • Sivkino olje uporabljamo za lajšanje težav pri vneti koži, za zdravljenje manjših opeklin, ter za nego ekcemov in mozoljev.
  • Sivkin čaj in olje iz sivke, lahko uporabljamo tudi kot podporo drugim zdravilom, pri luskavici in aknah. (1)

Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi zeliščnih pripravkov iz sivke?

Običajno sivko dobro prenašamo, alergične reakcije so redke. Ker ima sivka močan vonj, nas lahko zaradi njega preseneti glavobol. Sivke ne smejo uporabljati nosečnice, saj pospešuje menstruacijo in lahko zaradi tega povzroči prezgodnji porod.

Če imamo nizek krvni pritisk, lahko po uporabi pripravkov iz sivke, postanemo utrujeni in zaspani. Izredno visoki odmerki eteričnega olja sivke, lahko razdražijo črevesje in želodec, lahko pa povzročijo tudi motnje v zavesti ali omotico.