Obstajajo številne študije in raziskave najrazličnejših zelišč in drugih dodatkov, ki trdijo, da posamezna zelišča in rastline, delujejo tudi za povečanje življenske energije. Vendar pa, po drugi strani, obstajajo tudi številne raziskave, ki pravijo, da imajo zelišča, prehranska dopolnila in naravni napitki tudi mnoge stranske učinke in dolgoročne posledice, ki niso bili v celoti raziskani.

Tukaj je pogled na nekatere pogosto omenjane  spodbujevalce energije, ki prihajajo iz narave.

življenjska energija

Kreatin – je široko prodajan prehranski dodatek, za katerega se trdi, da vpliva na razgradnjo in izgradnjo mišične mase ter, da izboljša atletske sposobnosti pri uporabi priporočenega odmerka. Vendar pa obstaja zelo malo ustreznih študij glede možnih škodljivih učinkov.

DHEA – za ta naravno prisoten hormon se strdi, da vpliva na naravno povečanje energije, kot tudi preprečevanje raka, bolezni srca in nalezljivih bolezni. DHEA nima dokazane koristi in verjetno povzroča poškodbe jeter in poveča tveganje za nastanek raka na dojki in prostati.

Sladkorne – FDA substance so prepovedane zaradi resnih skrbi glede varnosti, vključno s povečanim tveganje za srčni infarkt in možgansko kapjo, obenem pa tudi ni predpisane varna količina substance, ki se je lahko porabi. Skodelica kave ali druge kofeinske pijače bo prav tako opravila enako delo kot FDA substance.

Ginkgo biloba – se uporablja že stoletja v kitajski medicini in zdaj tudi v skupno praktično vseh zahodnih državah.

Njeni učinki na zaznavanje, razpoloženje, budnost in spomin so predmet številnih raziskav. Nekatere šibkejše študije kažejo, da ginko biloba, lahko izboljšajo nekatere vidike razpoloženja, vključno budnost in mirnost, a slednje velja predvsem pri zdravih osebah.

S tem, da ste bolj pozorni in mirni, se vam, lahko poveča občutek za energijo.

Sladki pelin – je zdravilna rastlina, ki se ji pozitivne učinke pripisuje šele zadnja leta. Medtem, ko že dlje časa uporabniki dobro poznajo grenki pelin, velja za sladkega, da dokazano blaži npr. menstrualne težave, v kombiniciji z železom pa številne najnovejše študije dokazujejo, da uničuje rakave celice. O sladkem pelinu in njegovih vplivih je sicer ogromno napisano na tej povezavi.

Ginseng – je relativno varna in priljubljena rastlina za katero vemo, da se zmanjša utrujenost in poveča vzdržljivost. Študije so redke te, ki nasprotujejo obljubljanim učinkom, nekateri poročajo, da ginseng izboljšuje razpoloženje, energijo, ter fizično in intelektualno zmogljivost.

Druge raziskave ugotavljajo za ginseng, da ne izboljša cirkulacije kisika ali aerobnih zmogljivosti.

Vitamin B12 – injekcije vitamina B12 so pri nekaterih zdravnikih podane kot pripomoček za “energetske ojačevalce.” Ampak, če te inekcije ne vplivajo na odpravo slabokrvnosti, ki izhaja iz resničnega pomanjkanja vitamina B12, je malo dokazov, da vitamin B12 služi kot učinkovit pripomoček za povečanje energije.

Zaključek: Nekateri od teh dodatkov lahko povečajo svojo energijo, ampak enako kot kofein, učinki običajno izzveni jo v nekaj urah.