Gibanje, šport, igra in vse s tem povezane aktivnosti, prav gotovo zanimajo prav vsakega starša. In prav vsak starš se zagotovo zanima za to, da bi njegov otrok čim manj časa preživel v zaprtih prostorih, za računalnikom, ampak, da bi bil čim več na svežem zraku (tako poleti kot pozimi).

V ta namen smo spodaj pripravili kratke napotke kako poskrbeti za zdrav gibalni razvoj otrok….

V prvi vrsti je pomembno, da se kot starši zavedamo, da se s prisilo, do gibanja, otrok ne da pripraviti, temveč, da je za zagotovitev rednega otroškega gibanja, potrebna zdrava in prava mera motivacije.

V ta namen je za domače okolje, okrog naše hiše, dovolj, da postavimo klasična zunanja, otroška igrala, če pa je le mogoče, pa le ta zasnujemo tako, da omogočajo gibanje celotnega telesa otroka, skozi različne vaje.

Prednosti zunanjih igral za gibanje otrok

Večina okolic današnjih hiš vsebuje tobogan in kakšno leseno hiško, le tu in tam dodatno najdemo še kakšno gugalnico, čeprav ne bi bilo narobe, če bi domače otorško igrišče opremili tudi z zunanjimi igrali, ki omogočajo drugačen razvoj motirike in psihofizičnih sposobnosti otrok.

Fantastična zunanja otroška igrala ponuja npr. Thermana Laško:

 

Zunanja igrala za otroke lahko tako na domačem pragu vsebujejo še raznorazno zahtevne plezalne stene in plezala po vrveh, pa gibajoče stopnice, preko katerih otrok pridobiva na koncentraciji, obenem pa krepi svoje mišice in podobno.

Sodobna zunanja igrala so danes tudi že zasnovana tako, da staršem pomagajo pri motivaciji otrok. Delujejo namčre kot pametna zunanja igrala, kjer lahko starši preko mobilne aplikacije spremljajo otroški razvoj, pametne plezalne stene pa staršem celo pokažejo koliko in katero plezalno smer so otroci v danem momentu tudi dejansko preplezali.

Hkrati takšne plezalne stene motivirajo tudi otroke same, saj ob doseženem plezalnem cilju, zasvetijo ali kako drugače spustijo zvoke, ki oznanjajo premagano oviro in plezalni izziv.

Čeprav se starši kljub vsemu danes še vedno bolj odločajo za lesena zunanja igrala, moramo pošteno povedati, da se trend pri uporabi zunanjih igral vseeno počasi, a opazno obrača v prid aluminijastim zunanjim igralom.

Razlog je preprosto v trpežnosti in obstojnosti aluminija, ki praktično ne potrebuje vzdrževanja, v primerjavi z lesenimi zunanjimi igrali, za katere je dobro, da jih pozimi pospravimo ali pa, jih redno negujemo, prebarvamo ali pokrivamo v primeru slabega vremena.