Kokosovo olje je bogato s srednje verižnimi maščobnimi kislinami

Spodaj je opisano kakšne učinke ima trditev “Kokosovo olje je bogato s srednje verižnimi maščobnimi kislinami”.

Kokosovo olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline. Srednje verižne maščobne kisline so nasičene maščobne kisline, ki imajo specifično dolžino verige atomov. Srednje verižne maščobne kisline so sestavljene iz verig iz 8 do 12 ogljikovimi atomi, dolgo verižne iz verig s 14 do 24 ogljikovimi atomi, kratko verižne pa iz verig z manj kot 8 ogljikovih atomov. Na primer: maščobne kisline, kot je npr. stearinska kislina, ima verigo atomov sestavljeno iz 18-ih atomov, kaprilna kislina iz samo 8-ih atomov , kaprinska kislina iz 10-ih in lavrinska kislina iz 12-ih atomov (1).

kokosovo olje maščobne kisline

Kokosovo olje – lahko prebavljivo in zelo malo kalorij

Srednje verižne maščobne kisline so predvsem zelo lahko prebavljive. Lahko se prebavijo tudi brez pomoči žolčnih kislin. So topne v vodi in zato brez težav preidejo v krvni obtok in posledično tudi v jetra. Poleg tega srednje maščobne kisline vsebujejo veliko manj kalorij od drugih maščobnih kislin.

Ti dve lastnosti maščobnih kislin v kokosovem olju, za razliko od drugih, zato ne vplivata na povečanje telesne mase. Nasprotno, pomagata nam celo shujšati.

To potrjuje tudi japonska študija, ki je bila leta 2001 objavljena v The Journal of Nutrition.

V raziskavo je bilo vključenih 78 zdravih ljudi s prekomerno telesno težo. Udeleženci, moški in ženske z indeksom telesne mase (ITM) nad 23, so bili razdeljeni v dve skupini. Obe skupini sta se v 12-tedenski študiji prehranjevali enako, le de je ena skupina (skupina M), na dan zaužila 60 gramov maščob s srednje verižnimi maščobnimi kislinami, druga skupina (skupina L) pa 60 gramov maščob z dolgo verižnimi maščobnimi kislinami (2).

Udeleženci raziskave v obeh skupinah so uspeli zmanjšati svojo telesno težo, a je skupina M izgubila bistveno več teže, kot skupina L. In ne samo to. Člani skupine M so imeli po koncu raziskave, ob precej večji izgubi maščobe v telesu tudi večjo izgubo maščobe podkožnega tkiva, kot člani skupine L.

Priporočamo še naslednje koristno branje: Lepotne koristi uporabe kapsul zelenega čaja

Raziskovalci so zaključili, da so rezultati diete za zmanjšanje telesne teže in telesne maščobe, v kateri so vključene srednje verižne maščobne kisline, precej boljši, kot pri dieti, ki vsebuje dolgo verižne maščobne kisline.

Še en zelo poseben in edinstven učinek kokosovega olja je, da varuje pred virusi, bakterijami in glivami.

Kokosovo olje maščobne kisline

Kokosovo olje je učinkovito proti virusom, bakterijam in glivam

Srednje verižne maščobne kisline v kokosovem olju delujejo protimikrobno, protivirusno in protiglivično, tako pri notranji, kakor tudi pri zunanji uporabi.

Kokosovo olje je torej tudi odlična izbira za zdravljenje glivičnih okužb kože. Prav tako se lahko kokosovo olje uporablja za vaginalne okužbe, za bakterijske bolezni vaginalne sluznice, za intimno higieno ali kot lubrikant in s tem pomaga tudi v boju z neprijetno srbečico, mikrobi in glivicami.

Kokosovo olje: lavrinske kisline proti herpesu in drugim virusom (3).

Lavrinske kislina predstavlja približno 50 odstotni delež maščobnih kislin, ki se pojavljajo v kokosovem olju. V človeškem in živalskem telesu s lavrinska kislina pretvori v monolaurin.

Študije tudi kažejo, da ima lavrinska kislina tudi antimikrobne sposobnosti. Predvsem monolaurin. Tako imenovani monoglicerid varuje pred virusi in bakterijami.

Monolaurin v človeškem in živalskem organizmu deluje predvsem na ovojnico virusov (herpes in virusi gripe) in poskrbi za inaktivacijo virusov.

Kokosovo olje sestavlja tudi približno šest do deset odstotkov kaprinske maščobne kisline. Tudi ta srednje verižna maščobna kisline se ponaša s podobnimi koristnimi zdravilnimi lastnostmi, kot lavrinska kislina.

Ključna besedna zveza: kokosovo olje maščobne kisline

Uporabno: Premagovanje depresije z baldrijanovimi pripravki

Lepotne skrivnosti – 10 uporab kokosovega olja v lepotne namene (ki jih zagotovo še niste videli)