Kako znižati povišan holesterol?

povišan holesterolPovišan holesterol je lahko za naše zdravje zelo nevaren. Sicer naše telo potrebuje določeno količino holesterola, vendar lahko povišane vrednosti sprožijo možgansko kap ali srčni napad. Holesterol po naši krvi prenašata dve vrsti proteinov. To so lipoproteini nizke gostote, ki jim pravimo tudi slabi holesterol ali LDL. Drugi proteini so lipoproteini visoke gostote, ki so dobri holesterol ali HDL. 

Kaj narediti če krvna slika pokaže povišan holesterol?

Če krvna slika pokaže, da imamo povišan holesterol, moramo poskrbeti, da znižamo ravni LDL in maščob v krvi, ki jih imenujemo trigliceridi. Nasprotno pa je potrebno zvišati raven HDL, ki je odgovoren za prenašanje odvečnega holesterola v jetra. Mogoče nam bo zdravnik predpisal zdravila za zniževanje holesterola, vendar moramo prej vsekakor poskusiti holesterol znižati na naraven način.

Mnogim pomaga že sprememba življenjskega sloga, uživanje zelišč, prehranska dopolnila in sprememba prehrane. Presnovi sindrom se lahko pokaže zaradi visokega holesterola, povišanega krvnega tlaka, debelosti in previsoke ravni plazemske glukoze. Doleti kar 25% vseh odraslih ljudi.

Kdaj k zdravniku pri povišanem holesterolu?

Redne kontrole ravni holesterola so potrebne v primeru, če smo preživeli možgansko kap, imamo težave s srcem ali ima kdo v družini bolezni srca in ožilja. V nevarnosti za povišan holesterol so tudi osebe z povišano telesno težo, visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo.

povišan holesterol znaki

Hitra rešitev pri povišanem holesterolu je prenehanje kajenja. Akrolein, snov ki se nahaja v cigaretnem dimu, preprečuje dobremu holesterolu prenašanje odvečnega holesterola v jetra. Ta snov pa hkrati spodbuja nastanek slabega holesterola in posledično povzroča zožanje žil. (1)

holesterol simptomi

Kako si pri povišanem holesterolu pomagamo sami?

Omejimo uživanje hrane, ki ima visoko vsebnost holesterola. To je predvsem mastno meso, sir in razni slani prigrizki. Uporabljajmo olivno olje in uživajmo veliko sveže zelenjave, npr. artičoko. Pomaga tudi uživanje ribjega olja, saj zmanjšuje raven trigliceridov in s tem znižuje raven holesterola. (2)

znaki visokega holesterola

Strokovnjaki priporočajo tudi uživanje indijskega trpotca in spiruline, saj vlaknine v njem znižujejo holesterol, ker zmanjšujejo njegovo absorpcijo v krvni obtok. Pomaga tudi uživanje česna, saj redči kri in posledično zmanjšuje holesterol.