Kaj je PMS in kako se ženske spopadajo z njim?

pmsZ izrazom predmenstrualni sindrom, na kratko PMS, opisujemo skupek telesnih in čustvenih simptomov, ki so povezani z menstruacijskim ciklom. Pms se običajno pojavi od sedem do štirinajst dni pred začetkom menstruacijske krvavitve in prenehajo, ko začne  ženska krvaveti.

Simptomi pms trajajo od dveh dni do štirinajst dni, včasih ponehajo, ko se prične ovulacija. Za pms poznamo okoli 150 telesnih in čustvenih simptomov, ki vsaj enkrat v življenju doletijo vsako žensko.

Zdravniki ne morejo čisto točno povedati, kaj povzroča tako hude simptome pms, vendar se raziskave vrtijo okoli hormonskih sprememb v času menstruacije. Znano je tudi, da stres in čustvene težave močno poslabšajo simptome pri predmenstrualnem sindromu.

Več: Lajšanje težav PMS

Kakšni so telesni simptomi pri PMS?

Telesni simptomi doletijo od 50 do 80% vseh žensk v plodnem obdobju. Vsaka ženska predmenstrualni sindrom doživlja drugače, zato bomo opisali samo nekaj najpogostejših simptomov:

 • Najpogostejši simptom pri predmenstrualnem sindromu  so občutljive in otekle prsi.
 • Napihnjenost in bolečine v trebuhu, pogosto tudi težave pri odvajanju vode.

pms zdravljenje

 • Rahlo povečanje telesne teže in na splošno občutek napihnjenosti.
 • Otekanje rok, nog in težave z ožiljem.

pms simptomi trajanje

 • Pogosto ženske muči glavobol, nespečnost in bolečine v sklepih ali mišicah.
 • Težave se lahko pokažejo na koži, v obliki mastne kože, mozoljev in ogrcev.
 • Bolečine v hrbtu, povečan apetit in hlepenje po točno določeni hrani.

kdaj nastopi pms

Poleg telesnih simptomov, ženske pri PMS mučijo tudi mnoge psihične težave

PMS ženske prizadene na mnoge načine, poleg telesnih težav imajo pogosto tudi psihične težave:

 • Pogosto menjanje razpoloženja, ki se kaže kot razdražljivost, jokavost, tesnoba, živčnost, depresija in napadalnost. Te čustvene izbruhe pogosto spremljajo tudi glavoboli.

pms vrtoglavica

 • Pojavljajo je spremembe v ritmu spanja. Ženske muči nespečnost, huda zaspanost in hipersomnija. To pomeni, da ženska spi veliko več časa, kot je normalno.
 • PMS lahko povzroči tudi nezbranost, pomanjkanje koncentracije in motnje spomina.

simptomi pred menstruacijo

 • Lahko pride tudi do upada libida in izgube apetita.
 • Pms simptomi so tudi občutek zanimanja za vsakdanje in običajne dejavnosti, ter občutek ničvrednosti.

Kako si lahko ženske same pomagajo pri težavah s PMS?

Za lajšanje simptomov, je najbolj pomembno, da ženske spremenijo način življenja. Najprej je potrebno omejiti pitje kave in alkohola, ter prenehati kaditi. Izredno pomembno je tudi, da ženske v tem času dovolj spijo in se zdravo prehranjujejo. Potrebno je povečati vnos vlaknin, najbolje je uživati svežo zelenjavo in sadje. Izogibati se je potrebno prečiščenim sladkorjem in povečati vnos hrane, v kateri je glukoza, ki se počasi sprošča v organizem. (a)

Za lajšanje simptomov pomaga tudi redna telesna vadba, vsaj pol ure, petkrat na teden. Pomaga tudi sproščujoča kopel, masaža, plavanje, ples in vse, kar nas sprošča. Poleg vsega naštetega, seveda ne smemo pozabiti na zdravila na recept in na alternativno zdravljenje. Tudi zeliščarji poznajo kar nekaj zelišč, ki pomagajo blažiti simptome predmunstralnega sindroma. (b)